Mikä on VPN

Mikä on VPN

Virtual Private Network on virtuaalinen yksityisverkko eli VPN, jonka avulla voi muodostaa turvatun ja suojatun nettiyhteyden julkisessa verkossa. Sen lisäksi, että liikenne internetissä on suojattua, voi samalla myös kätkeä identiteettinsä. 

VPN salaa liikenteen reaaliajassa, joten mahdollisen kolmas osapuoli ei kykene poimimaan käyttäjän tietoja tai se ei myöskään pysty seuraamaan käyttäjän toimintaa. VPN on varsin hyödyllinen apuväline jopa arkipäiväiseen selailuun internetissä, koska VPN palvelu estää tehokkaasti seurannan.

Mikä on VPN hyödyiltään ja toiminnaltaan

Käyttäjä hankkii VPN palvelunsa tietyn VPN -palveluntarjoajan kautta. Jokainen näistä palveluntarjoajista reitittää käyttäjän liikenteen varta vasten toimintaa varten hankittujen palvelimien kautta. Palvelu piilottaa käyttäjän varsinaisen IP-osoitteen ja tarjoaa käytön ajaksi toisen osoitteen. 

Tämä myös tarkoittaa sitä, että käyttäjän internetpalveluntarjoaja eli ISP ei näe, mitä käyttäjä tekee verkossa, missä sivuilla hän vierailee tai mitä hän nettikaupasta ostaa. Puhumattakaan pankkipalveluista, jolloin käyttäjän kaikki toiminnot pysyvät vain hänen itsensä ja VPN -palveluntarjoajan tiedossa. Tieto liikkuu käyttäjän ja kohteen välissä täysin salatussa muodossa.

Nopeus ja monipuolisuus

Sijainnin salaus

Kun sijainti on salattu, käyttäjän VPN -palveluntarjoajan IP-osoitten avulla ei voi päätellä, missä käyttäjä todellisuudessa on. Tämän lisäksi hyvä palveluntarjoaja ei tallenna käyttäjästä mitään tarpeettomia tietoja. Tosin, monet palveluntarjoajat keräävät käyttäjistä dataa ja saattavat myydä sitä eteenpäin. Näin käy varsinkin silloin, jos VPN palvelu on täysin ilmainen. 

Helppokäyttöisyys ja hyvä tukipalvelu

Datan salaus

Kaikki tieto, mitä VPN -verkossa liikkuu, on salattua. Käytännössä se tarkoittaa, että datan lukemiseen tarvitaan salausavain ja se ei voi olla kaikilla verkon käyttäjillä tiedossa. Jos tiedot eivät ole salattuja, kuka tahansa kolmas osapuoli pystyy hyvin pienellä vaivalla selvittämään, mitä dataa ja kuka sitä lähettää sekä mihin. Salattu data tekee lukemisesta hankalaa sekä kyberrikollisille että hakkereille.

Rajatut sisällöt

Useissa striimauspalvelussa pyritään sisältöjä rajaamaan esimerkiksi maatieteellisen sijainnin perusteella. Syynä tähän useimmiten on se, että tekijänoikeusrajoitukset eivät salli sisältöjen jakamista kyseisen alueen ulkopuolelle. Se myös tarkoittaa sitä, että käyttäjä, joka asuu Suomessa ei välttämättä näe yhdysvaltalaisille käyttäjille tarkoitettua elokuvamateriaalia.

Striimauspalvelu paikantaa käyttäjän IP-osoitten mukaan suomalaiseksi eikä näin ollen tarjoa sisältöä hänen katsottavakseen. Tällöin on mahdollista, että jotkut VPN -palveluntarjoajat pystyvät laitteidensa sijainnin perusteella tarjoamaan mahdollisuuden näiden materiaalien katsomiseen. Tosin yhä useampi striimauspalvelu blokkaa VPN palveluiden perinteiset ja tunnetut IP-osoitteet.

VPN palveluntarjoajat ovat siirtyneet käyttämään dedikoituja palvelimia, joiden avulla näiden materiaalien katsominen on edelleen mahdollista. On kuitenkin muistettava, että tekijänoikeusrajoitukset ovat tästä huolimatta edelleen voimassa.

Parhaat VPN-palvelut suomalaisille
VPN ja 5/9/14 Eyes

Mikä on VPN järkevää käyttöä

Kun käyttäjänä avaat laitteestasi yhteyden internetiin, ISP eli internetpalveluntarjoaja pystyy seuraamaan sinua antamansa IP-osoitteen avulla. ISP on määritellyt sen, millainen yhteys sinulla on, joten kaikki myös näkyy heille. Monet näistä yrityksistä pitävät tarkkaa kirjaa siitä, mitä käyttäjänä selaat, missä teet ostoksia tai mitä muuta teet verkossa.

Vaikka ISP vakuuttaa sinulle luotettavuutta, et voi kuitenkaan olla varma siitä, mihin hän keräämäänsä tietoa käyttää. Päätyvätkö ne mainostajille, muille kolmansille osapuolille vai jakaako se niitä viranomaisille kuten poliisille. 

Jos tällainen yritys joutuu kyberhyökkäyksen kohteeksi, voi näitä tietoja myös päätyä esimerkiksi kyberrikollisille. Tällainen uhka on silloin, jos käyttää Wi-Fi -verkkoja, jotka ovat julkisia. VPN antaa sinulle suojaa tähän kaikkeen juuri niin hyvin kuin se palveluntarjoajana on luotettava.

Mikä on VPN hyödyllisyys

VPN:n on selviydyttävä muutamista tärkeistä tehtävistä, jotka periaatteessa ovat minimivaatimus palveluntarjoajalle.

Näitä tehtäviä on:

VPN-palvelu on hyvä valinta

Mikä on VPN rooli turvallisessa selaamisessa

Mainitsimme jo, että VPN:n avulla voidaan salata liikenne verkossa käyttämällä salausavainta. Salauksen on myös oltava vahva sekä kyseisen avaimen tietävät vain käyttäjän laite ja VPN. ISP eli internetpalveluntarjoaja ei tiedä kyseistä avainta. Varsinaiset salausprosessit voivat jonkin verran vaihdella, mutta toimintaperiaate niissä on kuitenkin kolmivaiheinen.

Ensimmäinen vaihe käynnistetään heti, kun verkkoon muodostetaan yhteys. Silloin VPN muodostaa tunnelin käyttäjän ja internetin välille. Tämä tunneli on näiden kahden välinen eikä ISP tai muukaan kolmas osapuoli pääse sitä näkemään.

Toinen vaihe on se, jossa VPN antaa käyttöösi uuden IP-osoitteen, jota käytät liikkuessasi internetissä. Se on osoite, joka näkyy ulkopuolisille, mutta sitä ei voi seurata, koska VPN blokkaa kaikki seurantayritykset.

Kolmannessa vaiheessa voit käyttäjänä aloittaa selaamisen netissä, pankkipalvelujen käyttämisen turvallisesti tai kaikessa rauhassa tehdä ostoksia ilman, että datasi voisi joutua rikollisten käsiin.

VPN-palvelussa saattaa ilmaantua haasteita

Mitä VPN ei suojaa

Kaikki edellä mainittu kuulostaa lähes liian hyvältä, mutta ihan kaikkea ei myöskään VPN kykene suojaamaan ja se sinun on käyttäjänä huomioitava. VPN suojaa yhteyden sekä datasi, mutta jos verkossa liikkuu erilaisia haittaohjelmia, viruksia sekä botteja, niitä varten laitteesi tarvitsee virustorjuntaohjelman. 

Sen ja VPN:n avulla laitteesi on huomattavasti paremmassa turvassa kuin ilman mitään suojaa. Lisäsuojaa voi myös tarvittaessa etsiä salasanaohjelmistosta, joka laatii erilaisista salasanoistasi luotettavia eikä sinun tarvitse käyttää samaa salasanaa jokaisessa sovelluksessa.

Myös luotettavan VPN palveluntarjoajan valintaan on kiinnitettävä huomiota. Kaikki parhaatkaan mainospuheet eivät kerro koko totuutta. Näiden toimijoiden välillä on suuria eroja ja sinulle ei ole VPN:stä mitään hyötyä, jos palveluntarjoaja kerää sinusta paljon tietoa sekä myy ne kolmansille osapuolille siksi, että palvelun ja laitteiden ylläpito maksaa.

Mikä on VPN palveluntarjoajan paras piirre

Ilmaisella ja maksullisella VPN:llä on siis isot erot. Ilmaisia lounaita ei ole, joten ei myöskään ilmaista VPN palvelua. Saadakseen jotakin ilmaiseksi, sen joutuu tavalla tai toisella maksamaan. Jos sinulle on täysin sama, mihin tietojasi käytetään, niin tällä ei ole merkitystä.

VPN palveluntarjoajan palvelinverkoston on oltava riittävän laaja ja niitä on oltava myös lähellä omaa sijaintiasi. Heidän on myös kerrottava rehellisesti, mitä tietoa sinusta tallennetaan, joten sinun on luettava dokumentit huolella ennen kuin otat palvelua käyttöön.

Jos käytät ulkomaista palveluntarjoajaa, on järkevää varmistua siitä, että kyseinen maa ei kuulu allianssiin nimeltä 14 Eyes. Kun tämä on varmistettu, niin palveluntarjoajan kotimaan on oltava sellainen, jonka lainsäädäntö tukee täysin yksityisyydensuojaa.