Moni käyttäjä haluaa sovelluksensa ilmaiseksi, koska sillä säästää huomattavasti rahaa, mutta onko se kuitenkaan järkevä ratkaisu ja mihin kaikkeen on kiinnitettävä huomiota, jos ajatuksissa pyörii ilmainen VPN?
Vaihtoehtona se ei välttämättä ole kaikkein ongelmattomin ja siksi kerromme sinulle, mitä kaikkea joudut miettimään ja millainen todellisuus ilmaisen VPN:n takana on. Ratkaisu voi olla täysin toimiva, jos et tarvitse sitä kuin silloin tällöin etkä käytä sitä kriittisen datan siirtämiseen paikasta toiseen.
Jokainen on varmasti kertaalleen kuullut lausahduksen, että ilmaisia lounaita ei ole. Sama pätee myös ilmaisen VPN:n kohdalla. Eli kysymys on siitä, miten mikään yritys pystyy tarjoamaan ilmaisen palvelun, joka sisältää palvelimia mahdollisesti ympäri maailmaa ja niiden ylläpidon? Kaikki tämä maksaa eikä kaikkia kustannuksia pystytä veloittamaan maksullisilla palveluilla.
Käytännössä ilmainen VPN tarkoittaa sitä, että palveluntarjoaja kerää käyttäjästä tietoja sekä myy ne eteenpäin mainostajille, jotka maksavat jokaisen käyttäjän tiedosta jonkin verran. Näillä rahoilla VPN palveluntarjoaja pystyy ylläpitämään laitteita ja palvelua käyttäjille, jotka eivät maksa palvelun käytöstä penniäkään.
Se tarkoittaa myös sitä, että saat käytön aikana ruudullesi mainoksia, halusitpa tai et. Monissa tapauksissa mainostenesto-ohjelma tarkoittaa myös sitä, että palvelua ei pysty käyttämään. Ongelmissa et myöskään välttämättä saa mitään apua vaan sinun on itse kyettävä ratkaisemaan ne.
Lisäksi on huomioitava se, että kaistaa yleensä rajoitetaan ja se saattaa ruuhkapiikkien aikaan näkyä siinä, että katsomasi elokuva nykii eikä elokuvasta nauttiminen ole samanlainen kokemus kuin käyttäisit maksullista VPN:ää.
Monet vertailusivustot ovat käyneet läpi kaikki vaihtoehdot ja niiden joukosta ilmainen VPN voi löytyä suhteellisen helposti. Mutta tässäkin on se ongelma, että onko vertailua tekevä instanssi puolueeton vai ei.
Jos vertailun tekijän sivustolla tulee jatkuvasti popuppeja, että osta tämä tai osta tämä toinen, niin voit olla heti varma, että kyseinen sivusto saattaa toimia näiden VPN:ien affiliatekumppanina. Eli sivusto saa rahaa siitä, kun se joko myy tai ainakin mainostaa tiettyjä ilmaisia VPN:iä.
Olemme jo aiemmin kirjoittaneet siitä, millainen on luotettava VPN palveluntarjoaja, joten sen on pidettävä huoli siitä, että yksityisyys ja tietoturva internetissä on turvallisissa käsissä. Kaikki se, mitä teet verkossa, ovat tämän palveluntarjoajan tiedossa. He voivat myydä tietosi mainostajalle, koska suostut käytäntöön sinä hetkenä, kun otat palvelun käyttöösi.
Siinä vaiheessa, kun palvelua otetaan käyttöön, jokainen VPN palveluntarjoaja antaa sinulle mahdollisuuden tutustua sekä käyttöehtoihin että tietosuojaselosteeseen. On aivan sama, onko kyseessä maksullinen vai ilmainen VPN, molemmissa se on sinulle esitettävä.
Yleensä tässä kohtaa molemmat kohdat rastitetaan luetuksi, vaikka riviäkään niistä ei ole luettu. Ilmaisten VPN:ien kohdalla se tarkoittaa sitä, että samalla hyväksyt sen, että sinusta kerättyä tietoa myydään eteenpäin kolmannelle osapuolelle.
Itse palvelun toimivuuden kannalta ei ole mitään merkitystä sillä, kerääkö se sinulta selaushistoriaa, lähettämiäsi viestejä tai mitä olet ostanut. Sillä on merkitystä, kenelle se tämän tiedon toimittaa.
Myös mainospuheet siitä, että “emme kerää käyttäjästä mitään tietoja”, ovat täysin tuulesta temmattuja. Tämä johtuu siitä, että palvelun on joka tapauksessa kerättävä käyttäjästä joitakin käyttäjäkohtaisia tietoja. Mikäli palveluntarjoaja löytyy 14 Eyes -allianssiin kuuluvasta maasta, niin silloin tietojen kerääminen on pakollista. Perehdytään siihen hiukan tarkemmin.
Varsin mielenkiintoista on selvittää ilmaisen VPN palveluntarjoajan kotimaata. Siihen voi kulua aikaa eikä sitä senkään jälkeen välttämättä saa selville. Se on siis tieto, jota ei aina jaeta lainkaan julkisesti. Tällä tiedolla on huomattavan paljon merkitystä, koska se kertoo siitä, miten yritys joutuu käsittelemään yksityisyyttä.
EU:n alueella yksityisyyttä käsitellään varsin tiukoilla säädöksillä, joten tätä ei siis aina edes tule ajatelleeksi. Lisäksi Suomi on maa, joka ei kuulu 14 Eyes -allianssiin. Ne maat, jotka ovat allianssin jäseniä, joutuvat keräämään ja luovuttamaan tietoja eri maiden tiedustelupalvelulle allianssin sopimuksen mukaisesti. Käyttäjältä ei silloin kysytä siihen edes lupaa.
Lisäksi on muistettava se, että esimerkiksi jotkut kiinalaiset yritykset tarjoavat VPN palveluja. Se on kuitenkin ristiriidassa sen kanssa, että kyseisessä maassa sekä yksityisyys että sananvapaus ovat varsin rajoitettuja. Kysymys onkin siitä, että kannattaako tietojaan luovuttaa maalle, joka kaikin keinoin vastustaa vapaata internetin käyttöä.
Kiinan lisäksi on myös muitakin maita, joissa sananvapautta on huomattavasti rajoitettu. Joissakin tapauksissa palvelun kotimaa saatetaan siirtää vapaampaan maahan, mutta itse palvelu tapahtuu kuitenkin alkuperäisessä maassa. Näin voi käydä esimerkiksi venäläisten palvelujen osalta. VPN palvelu on siis kyettävä tutkimaan hyvin tarkasti.
Sinällään on ymmärrettävää, että elokuvien katselussa pyritään käyttämään ilmaista VPN palvelua, koska striimauspalvelut yhä useammin blokkaavat IP-osoitteita. On kuitenkin todettava, että varsin usein ilmaisilla palveluilla on varsin rajoitettu määrä palvelimia käytössä.
Jos ilmainen VPN palvelu pystyy tarjoamaan mahdollisuuden käyttää striimauspalveluja, on ainakin kaistaa käytettävissä varsin rajallinen määrä ja se tarkoittaa varsinkin ruuhkaisimpina aikoina striimin hidastelua. Silloin elokuvan katsominen ei välttämättä ole nautinnollista.
Muutama ilmainen VPN palvelu on lähtenyt siihen, että mikäli yhteys ei toimi kunnolla, on käyttäjällä mahdollisuus maksua vastaan saada sillä hetkellä parempi kaista. Maksu on monesti huomattavasti suurempi kuin mitä yrityksen mahdollinen maksullinen yhteys on kuukausihinnaltaan. Näillä maksuilla kyseinen yritys kerää huomattavat summat.
Striimauksen rajoittamisessa on kysymys tekijänoikeuksista, joten käyttäjän on myös ymmärrettävä se, että vaikka suomalaisen olisikin mukava katsella jenkkileffoja, niin toiminta on periaatteessa lainvastaista.
Jokainen meistä hankkii sellaisen VPN kuin tarvitsee ja jokainen tekee myös päätöksen siitä, haluaako palvelusta maksaa vai valitseeko mieluummin ilmaisen. Ilmainen VPN voi olla sinulle oikea valinta, jos tiedostat, että kaikki käyttämäsi data on kuitenkin mahdollista joutua mainostajille. Jos tämä on sinulle sopiva käytäntö, ei siinä ole mitään ongelmaa.
Tarkkaan on harkittava, miten ilmainen VPN toimii niissä tapauksissa, kun käytät pankkipalvelujasi. Se on tietysti varmempi ratkaisu kuin et käyttäisi mitään turvattomassa ja avoimessa verkossa. Tässä tapauksessa sinun vielä tarkemmin harkittava, ovatko pankkitunnukset sekä muu arkaluontoinen datasi riittävän turvattu.
Monet modernit, pelkästään netissä toimivat pankit ovat kyenneet jo luonnostaan luomaan sellaiset järjestelmät, että ne suojaavat asiakasta paremmin. Kivijalkapankkien ongelmana on se, että ne pyrkivät yhdistämään uusia sovelluksia vanhoihin ja näiden rajapinnoista tulee yllättävän riskialttiita.
Onko valintasi tämän lukemisen jälkeen maksullinen vai ilmainen VPN, on täysin sinun oma asiasi. Jos katsot, että olet sinut sen kanssa, että tietojasi myydään mainostajille, on tässä ratkaisevin kysymys. Maksullisten VPN:ien hinta kuukautta kohden on kuitenkin vain muutama euro.
Joidenkin käyttäjien mielestä mainosten saaminen ei haittaa ja toiset käyttäjät puolestaan eivät voi sietää näytöllä jatkuvasti vilkkuvia mainoksia. Tärkeintä on se, että kumpikin käyttäjä voi valita palvelunsa sen mukaan.
© 2023 vpnpalvelu.com